Notícies > Marta Meneu-Borja: “És important trobar una comunitat que fa el mateix que tu”

Marta Meneu-Borja: “És important trobar una comunitat que fa el mateix que tu”

Parlem amb la booktuber valenciana que hi ha darrere del canal de recomanació de llibres La Prestatgeria de Marta.

Parla’ns de tu, Marta.

Tinc 21 anys i vaig començar a crear aquest tipus de contingut quan feia segon de periodisme a la Universitat de València. Sempre m’ha agradat això de crear contingut a Internet i consumeixo booktube des de fa molt de temps.

I què et va dur a fer el pas d’esdevenir creadora tu mateixa?

La meua motivació va ser un poc el tema de la llengua i en part voler llançar-me jo perquè tenia curiositat. Un poc la reflexió que vaig tindre va ser que jo veia vídeos de gent que parlava de llibres en castellà o en anglès i sempre havia trobat a faltar gent que ho fera en valencià o català. Aleshores vaig començar el canal perquè l’editorial Bromera, que és una editorial molt gran aquí al País Valencià, va llançar una espècie de promoció en què si tu feies una vídeoressenya i els enviaves et regalaven un llibre. Vaig veure que m’agradava fer-ho i a l’editorial també li va agradar i a partir d’ahí vaig crear el canal.

I com t’ha anat des d’aleshores?

Ara vaig acabar la carrera i el començar un canal en Internet, en la meva llengua i sobre llibres pot semblar que vaig a tindre pocs seguidors però realment com és un espai tan menut i on no hi ha quasi ningú m’ha obert moltes portes. Tant a nivell personal com a nivell professional, perquè si me dedique al periodisme i a la comunicació pots conèixer molta gent d’aquest àmbit.

Quins eren els teus referents en castellà i en anglès?

Doncs en castellà El Coleccionista de Mundos, de Sebas G. Mourel, Raquel Bookish… En anglès el canal d’una xica que es diu Poland Bananas Books o Jesse the Reader. En català veia a Marta Botet i el seu canal Recomanacions de Llibres, que em va mostrar que sí que se pot fer.

I més enllà de booktube, tu ets consumidora de contingut de Youtube en general?

Si bé és cert que el 70% de les meves subscripcions són sobre literatura també m’agrada veure altres tipus de contingut, per exemple, seguisc últimament a una xica d’Anglaterra que es diu Hannah Witton que parla de qüestions relacionades amb l’educació sexual. O per exemple, ací en el País Valencià hi ha una comunitat que es diu Valentubers. Vaig veure que parlàveu de Canal Malaia, doncs és un poc això però fet com a comunitat interna, amb un grup de WhatsApp i un grup de Telegram. Així he conegut a molta gent que té un canal de Youtube en valencià i que parla sobre altres coses. Està Miss Tagless que parla de tot, o molts canals de viatges i vídeojocs.

Però abans arribes a Marta Botet, no?

El meu primer contacte amb gent que creava contingut fou amb Catalunya. Crec que a Catalunya s’organitzava una cosa que es diu Jornada de Joves Lectors i ahí vaig conèixer personalment a Botet, a Mixa i a molta gent del Principat que creava contingut. Lo de Valentubers va venir després: jo coneixia més gent de Catalunya.

A més la Mixa ens va dir que teniu un grup de WhatsApp on hi sou totes les persones que feu contingut relacionat amb llibres.

Sí, tenim un grup que sorgeix d’aquesta trobada de joves lectors. I després a Mixa se li va ocórrer crear un Instagram. Però per exemple ací al País Valencià Valentubers va ser el projecte d’una assignatura d’una amiga que funciona com una revista. Tenen una pàgina web, tenen Twitter i tenen Instagram. És un poc com un contenidor on explicar qui ha tret nou contingut, un espai perquè la gent tingui indexades les persones que creen contingut en valencià, etc.

A part de tu al País Valencià hi ha alguna altra persona que estigui fent booktubing?

Sí que sé que hi ha una xica el canal de la qual es diu Paper i Píxels que va començar abans que jo, però és més major. Amaia Crespo és el seu nom i també és escriptora. Quan jo vaig començar, els meus referents eren Marta Botet i esta xica. Ara mateix no te sabria dir. Jo conec a valencians que fan booktube en castellà.

I bloggers o instagramers que també ho facin en valencià?

Sobretot conec gent de Catalunya, però d’ací el País Valencià hi ha molt poc de moviment que faci contingut literari en valencià.

Quines oportunitats professionals t’ha obert fer booktubing en valencià?

No aspires a guanyar diners de crear contingut a Internet, siguem realistes: és súper difícil i més a València i sobre llibres, però sí que això és un trampolí per conèixer gent d’editorials, incloses editorials catalanes que m’han contactat per enviar-me novetats. També mitjans culturals. Professionalment, tota la branca cultural m’interessa molt.

I tu què trobes a faltar dins d’aquesta comunitat?

Jo trobe a faltar que hi haja més gent que creï el mateix contingut que jo però en valencià. A l’esfera booktuber castellano o angloparlant fan col·laboracions, es retroalimenten. A mi això m’ha costat més, tot i que he fet vídeos amb Mixa i he tingut contacte sobretot amb gent de Catalunya. És important trobar una comunitat que fa el mateix que tu.

Rep les notícies que més t’interessin!

Escull els temes que més t’apassionen i rebràs un resum de noticies setmanal.

Notícies relacionades